Author Archives: admin

Verging (TKF)

 Verging
vergingfrainngangforweb
Site bound installation in the exhibition:
Potential Architecture – Art Systems Environment Curated by David Thorp.
Artists: Alexander Brodsky, Sean Griffiths, Edvine Larssen, Joar Nango and Apolonija Šušteršič
Tromsø Kunstforening, June – October 2016


Materials: Outdoor baroque panels, birch veneer, wood, paint, lighting
Scale, wood construction: Height 5,7m, Lenght: 12m
Installation built in situ at Tromsø Kunstforening.
Logistic planning and construction work at Tromsø Kunstforening by:
Edvine Larssen and Marius L. Aasprong
Assistants: Simon Daniel Tegnander Wenzel, Robert Julian Hvitsendahl og Camilla Renate Nicolaisen
Exhibition folder text here: EdvineLarssen.PotentialArchitecture

Photos: Matti Aikio/Tromsø Kunstforening, Marius. L Aasprong and Edvine Larssen 


verging.framme.web

2016-06-18 18.33.14

2016-06-18 18.31.51

verging.skalaverging.medfolkbakforweb

vergingbak2.forweb

verging.detaljbak.forweb.

verging.bak.forweb

 

Installing Verging:

2016-05-30 21.25.23
montering.vergingtkfforweb

Pust.

 Pust.

IMG_0989

Commisioned installation at SALT, Sandhornøy, Nordland August 2015.
Pust. was made specifically for and in close dialogue with the pyramid structure by Sami Rintala.

Via natures intervals as well as through its insisting, un-natural neon-colour, this installation becomes a theatrical focal-point, visible from the sea, from land, from the sky. Pust. never stands still, but is changing continuously on the premises of nature. This allows Pust. to also stage the surrounding landscape, placing those who move around in the landscape in a staged situation hinting at being on-stage and off-stage in an every changing interval.
 www.salted.no

Materials: Neon yellow fabric (151 m2), climbing rope, sailing equipment, weather.
Curated by: Helga-Marie Nordby
Installed by: Team Harpix
Produced by: MixedMedia Berlin

forweb2

forweb5

forweb1

forweb4

GUN_6749

GUN_6674
Photos 2 – 7: Gunnar Holmstad

espenbjelvinweb1 espenbjelvinforweb
Photos 7 – 8: Espen Bjelvin

IMG_0950
Photo 1, 9, 19, 11: Edvine Larssen

 

 

 Installing Pust.

IMG_0871 IMG_0863

At any given moment

At Any Given Moment

aagm2web

At any given moment is a durational artwork mainly experienced individually, but accompanied by a human guide. The piece takes place both above and below ground, moving between two historic spaces below street level, located at individual addresses. Parts of this piece is experienced in total darkness, allowing only a series of pre-programmed, slow, demarcated scenes of light unwrap the space of the cellar little by little, by changing subtly in and out of darkness. At any given moment, offers the absence of added art objects, but rather acts on the senses and our ability to reflect. The piece asks the participant to complete the experience, and hence the artwork, in their own imagination through their own references and memories.

At any given moment was shown in its second version in 2015 during Bastard, Trondheim international festival for performative arts, invited by Teaterhuset Avant Garden:
Program from Bastard 2015: Bastard.edvinelarssen2015

aagm3web

AnyGivenMoment_BASTARDDSC_5765

aagm5web

AnyGivenMoment_BASTARD_DSC_5706

At any given moment TRONDHEIM 2015:
Concept and project development: Edvine Larssen
Text and direction: Edvine Larssen
Outside eye: Anne-Gro Erikstad/LevArt. For Trondheim version; Per Ananiassen/TAG
Lighting design: Edvine Larssen in collaboration with Anniken Arnøy and Thomas Brosveet/TAG
Lighting engineering: Anniken Arnøy and Thomas Brosveet/TAG
Outfits for guides: Edvine Larssen
Guides: Karoline Sætre, Karianne Teigland, Alexander Findeisen
Photos: Siv Hilde Meen
Copyrights: Edvine Larssen


At any given moment was first presented in Levanger in September 2014 as part of LevArts site-exploring exhibition-project Deep Sites curated by Anne-Gro Erikstad:

skiltforweb

 atanygivenmoment.moment

hjemmesidedetalj

litenlysscene

At any given moment LEVANGER 2014:
Outside eye: Anne-Gro Erikstad
Text and direction: Edvine Larssen
Lighting design: Edvine Larssen in collaboration with Trond Walleraunet
Lighting engineer: Trond Walleraunet
Outfits for guides: Edvine Larssen
Guides: Ylva Almås Haugan, Hanna Fauske and Bernt Garten Galtrud
Photos: Einar Faret Saastad (above ground) and Siv Hilde Meen (below ground).
Copyrights: Edvine Larssen. 

 

 

 

Unforgettable Vision of Darkness

 Unforgettable Vision of Darkness

fradøra_Einarforweb
TSSK Trondheim, 2013

The installation Unforgettable Vision of Darkness, is allowing the gallery space TSSK to be staged as a total artwork. The large windows in the gallery are covered with a vinyl that alters the facade of the gallery outdoors, appearing in this piece as a large silver coloured mirror. Indoors, the vinyl turns the window surface into a red glossy surface, allowing the red colour to bleed away from itself, casting a red glow onto its surroundings. The vinyl obstructs the visual link between outside and inside, creating a closed situation for the viewer to enter into. The space has been cut in two by an architectural, yet sculptural construction made by separated black wooden ribbons dropping from ceiling to floor. In the space it offered an almost rubber-like quality, curving its way from the ceiling, touching the floor and heading towards the back of the space.


Unforgettable Vision of Darkness
 was built in situ at TSSK by Edvine Larssen and Daniel Richards
Logistic planning carried out in close collaboration with Daniel Richards
Idea, model, material preparations: Edvine Larssen

Photos: Einar Faret Saastad, Andrea Lykken Kittilsen/ArtScene and Edvine Larssen. CopyRights Edvine LarssenEinar_overgangforweb

ALK_1047x_w662_h438

medfolk_einarforweb

detalj8_einarforweb

einar_detalj5

einar_detalj2forweb frasiden_edvine2forweb

einar_husigjennomfolieforweb

ALK_0877x_w662_h438

edvine_bakforweb

ALK_0864x_w662_h438

bakrommet_lysveggforweb

 

Verging

Verging


1

Verging installation as seen from the entrance 

Installation at Nordnorsk kunstnersenter, Lofoten 2012
The installation Verging is a 14 meter long architectonic intervention built on site using ceiling mounted baroque panelling and veneer. The piece is also shaped by lighting. Verging allows a wood structure to come towards you in a darkened space. It curves through the gallery changing both the spatiality and its own appearance as we walk inside the installation. Walking along the wooden structure, beams of light hits the viewers as flickers from a moving image. The installation makes suggestions of a drape or stage curtain, a fence, a wall, creating a hybrid existence. 

The wood is painted maroon red but appears almost black in the dark space, allowing the red tone to shine trough where the wood boards meet and the light from the back space flows through.
Where the dark space ends a bright lit space opens and the piece makes yet another shift.The wood is kept untreated here, hinting also at a theatre set.

Verging was planned and made specifically for and constructed on site at NNKS in Svolvær. This installation alludes the baroque and theatrical qualities of the landscapes surrounding Lofoten and Nordland, with their dark winters and brightly lit summers this part of the world has a clear reference to notions of feeling on stage and off stage according to the changing of the seasons.
Verging was planned as part of the two artist show: grenseløs, umåtelig, overdreven alongside
Maja Nilsen showing a series of framed collages: What has been will be again.

Logistic planning and construction on site: Edvine Larssen and Tommy Jensen

Photos: NNKS/Kjell Ove Storvik. CopyRights Edvine Larssen

verging(nnks)forweb
verging(nnks)detaljforweb

verging(nnks)detaljlysforweb

Verging (6) Verging (5) Verging (7) Verging (8) Verging (10) Verging (9)  


 Installing Verging (2012)

Verging (13)Verging (12)verging

HOME | BACK TO TOP

Vefsn/N0188 (Ja vi elsker), 2005

Vefsn/N0188 (Ja vi elsker)

ja_vi_elsker (2)
Vefsn/N0188 Ja vi elsker (2005) as exhibited at Trondheim Art Museum, MA Show 2005

Sculpture 2005

This work investigates the tradition of the Norwegian national dress (bunad) with a particular focus on their visual authenticity. The female sculpture is based on the exact pattern from the Nordlandsbunad, assembled from a collection of international fabrics focusing on the relevant trading partners at the time when the tradition of the bunad was constructed at the end of the 19th century.

Fabrics used in this piece are Scottish tartan, Chinese nylon, Russian wool scarf, ceremonial fabric from Thailand, Indian silk as well as a Norwegian flag in wool. The male sculpture is a crossing between the international, neutral black suit, and the female national dress with a strong local identity (from Nordland), by embroidering a standard suit as the female Nordlandsbunad – using the pattern with the original silk tread and the same placing on the garment as if it were the bunad. The tie is made from the woven silk fabric of the shawl in the original Nordlandsbunad.

The research and production of this work was done during 2003 – 2005, and resulted as Edvine Larssens final MFA exam at the Art Academy in Trondheim NTNU in 2005.
Design: Edvine Larssen
Embroidery: Gunn Larssen
Tailor work: Gunn Larssen and Edvine Larssen
Wood and paint work (base): Edvine Larssen

Photos and CopyRights: Edvine Larssen

LIAF06
Vefsn/1088 Ja vi elsker exhibited at LIAF 2006

ja_vi_elsker (3)
Vefsn/N0188 Ja vi elsker (2005).Detail, male

ja_vi_elsker (4)
Vefsn/N0188 Ja vi elsker (2005). Detail, female

 

HOME | BACK TO TOP

 

Side 56 (Page 56), 2007

Side 56 (Page 56)

Side56 (6)
Side 56 (Page 56), left:installed, right:detail.

Sculptural installation 2007
Side 56 (Page 56)
consists of 49 light bulbs, all with one single word sand blasted onto them, and hundreds of meters of cable. The 49 bulbs/words form the poem on page 56 in Marte Hukes book Ta imot published in 2008 by Tiden Norsk Forlag.
Side 56 (page 56) belongs to Edvine Larssens ongoing series Text bulbs started in 2001 where she collaborates and borrows texts from various writers published material, and allows these to become part of light-bulb sculptures.

Photos and CopyRights: Edvine Larssen

Side56 (7)Side56 (8)
Side56 (4)
Side56 (3)
Side56 (5)
Side 56 (Page 56) installed in the exhibition Troops of Quiet Love and Disaster, Marienborg 2007

HOME | BACK TO TOP

Sekvens (Sequence) #1 – #9

 Edvine Larssen

 

 

 

 

 

 

 


Sekvens # 11
 (A dialogue with Blå Speiling)
2016.
Sculpture, (freestanding wood panelling, rope, 12 shades of oil pastel)
Height varies to about 2,5m. Diameter:2,2
Bodø kunstforening in the group show; Mitt landskap where the artists; Edvine Larssen, Siri Austeen, Johanne Hestvold, Olav Christopher Jensen, Vemund Thoe, Linn Halvorsrød and HC Gilje was invited to go in dialogue with the works of Gunnar Tollefsen.

sekvens11web sekvens11.detalj 2016-09-08 12.26.22sekvens11.web2  2016-09-08 12.26.52

Sekvens # 10  2015. Sculpture
(free standing wood panelling, rack tie down strap, neon yellow marker pen)
In the show: Og de skal smi sine sverd om til hakker at Nils Aas Kunstnersenter, Inderøya, Norway
Curator: Erlend Hammer
Photo I: Edvine Larssen
Photo II: Hening Lystad/Nils Aas Kunstnersenter

sekvens#10 copy

sekvensII


Sekvens  # 1 – # 9
Sculpture and paper works, Sjøbygdafestivalen 2011
Photos: Per Kristian Nygård and Edvine Larssen. CopyRights Edvine Larssen
Sekvens

Sekvens

Sekvens

Sekvens
Sequence #2 – #9 Framed paper works made for the Sjøbygda festival 2011

Sekvens
Drummer Tomas Järmyr performing in front of Sequence #2 – #9.
Installed at Eggaodden school building at the Sjøbygda festival 2011

 

HOME | BACK TO TOP

Rør ved det som ikke kommer, 2008

Rør ved det som ikke kommer
R_rveddetsomikkekommer (9)


Installation made in collaboration with the poet Marte Huke, Torpedogangen, Dora, Trondheim 2008.

The installation Rør ved det som ikke kommer was made specifically for and was built on site in the former WWII German submarine base Dora in Trondheim. The installation was located in the torpedo concourse (torpedogangen). Rør ved det som ikke kommer consists of a sculpture-like construction shaped as a house. It is constructed from indoor spruce panelling, and stands on two meter high poles. The wooden structure is placed about 50 meters into the total 80 meter long concourse.

Marte Hukes poetic texts consisting of two bare voices was played via two loud speakers at the far end of the concourse. In this installation the massive concrete space has been darkened, and is only lit by one simple halogen spot on the floor near the sculpture. When entering the space the sound of Hukes texts are barely present, but leads the viewer further in towards the house, appearing golden from afar. The presence of visitors is a vital part of the installation as they are casting shadows when passing the sculpture to walk further towards the audio, and their own shadow. The installation has a clear on and off stage-like presence as you walk towards the light when entering, but towards pitch black darkness when leaving it.

Visual installation by Edvine Larssen
Text and sound by Marte Huke
Constructed in situ at Dora by Edvine Larssen and Per-Kristian Nygård

Photos and CopyRights: Edvine Larssen

R_rveddetsomikkekommer (1)
Rør ved det som ikke kommer as seen from the entrance

R_rveddetsomikkekommer (2)
Rør ved det som ikke kommer 

R_rveddetsomikkekommer (3)
Rør ved det som ikke kommer 

R_rveddetsomikkekommer (4)
Rør ved det som ikke kommer 

R_rveddetsomikkekommer (5)
Rør ved det som ikke kommer  seen from the end of the concourse

R_rveddetsomikkekommer (6)
Rør ved det som ikke kommer as seen from the end of the concourse facing towards the entrance

 

Installing Rør ved det som ikke kommer

R_rveddetsomikkekommer (7)R_rveddetsomikkekommer (8)

 

HOME | BACK TO TOP